Stage

'Leonardo da Vinci'- buitenlandse stage

Stage

Via dit project krijgen laatstejaars uit TSO-afdelingen de kans om gedurende 3 weken een stage te lopen in het buitenland (Europa). Zo hebben leerlingen van Emanuel Hiel reeds gewerkt in bedrijven in Duitsland, Malta en op het Portugese eiland Madeira.

Lees meer in Hielnoise

Stage lopen in een land waarvan ze de cultuur, de gewoonten en de geschiedenis nog moeten ontdekken, helpt de deelnemers begrijpen dat niet alles zwart-wit is, dat hokjesdenken niet altijd een antwoord biedt en dat openstaan voor andere culturen en gewoonten de beste manier is om stereotypen te ontkrachten.

Een duidelijke meerwaarde van dit project is ook dat de leerlingen gedurende 3 weken met elkaar dienen samen te leven.

Op die manier kunnen ze ontdekken dat wanneer verschillende culturen samenleven, de som vaak groter is dan de optelling van beide.

Opdat deze doelstellingen zouden kunnen gehaald worden, wordt een intensief voortraject ontwikkeld waarin verstandhouding en begrip op de proef gesteld worden: de leerlingen moeten tot akkoorden komen, afspraken maken met elkaar en op elkaar kunnen steunen.

Conflicten zijn zeker aanwezig, maar het leerproces om hiermee te leren omgaan en compromissen te sluiten zijn zonder twijfel zeer verrijkend.

Daarbij is de begeleiding door de leerkrachten tijdens de stage erg belangrijk: 'onbespreekbare' items worden bespreekbaar, schotten vallen weg, er is geen '50 minuten'-beperking zoals tijdens een reguliere schooldag.

Ter voorbereiding van de buitenlandse stage , genieten de deelnemers telkens van een 'teambuildingstweedaagse'.

Binnenlandse stage

Stage

Ook Brussel biedt als Europese hoofdstad enorme kansen om internationale werkervaring op te doen. Tal van bedrijven zetten hun deuren open voor onze leerlingen en een tweede groep TSO-leerlingen loopt er gedurende drie weken stage in diverse afdelingen zoals boekhouding, informatica en onthaal.